(NpRO WIBOR^E PRAWO (B/s - (NzAG)QÆRNQ(B, (NmARÆQ mIKOLAÇWNA(B,s)E 1883-1928. ((NkATERINOSLAW (B:s (NuKRA)QÇNSXKE wIDAWNICTWO(B,s)E, 1917)
(NkNIGA m(B. (NzAG)QÆRNXOÇ (B((NmARÆÇ gRÆN^ENKO(B) "(NpRO WIBOR^E PRAWO(B" 1917 (NROKU Ã NAUKOWO(B-(NPOPULQRNIM WIDANNQM(B, (NQKE W DOSTUPNÆJ FORMÆ POQSN@Ã ZASADI TA PRINCIPI WIBOR^OGO PRAWA(B. (NwIDANNQ BULO OSOBLIWO AKTUALXNIM U (B1917 (NROCÆ(B, (NW PERÆOD uKRAÇNSXKOÇ REWOL@CÆÇ(B, (NKOLI AKTIWNO OBGOWOR@WALISQ TA WPROWADVUWALISQ NOWÆ DEMOKRATI^NÆ ZASADI(B, (NZOKREMA(B, (N]ODO WIBORÆW DO wSEUKRAÇNSXKIH uSTANOW^IH ZBORÆW(B.s)E
(NoRIG)QÆNAL ZAPISU ZA POSILANNQMs)E
(Nr)QÆDKÆSNE WIDANNQs)E
Keywords: (NwIBOR^E PRAWOs -- (NzASADI TA PRINCIPIs -- 1917 (NR)QÆK(B.s)E; (Nr)QÆDKÆSNE WIDANNQs)E