)Qà(NENDERNÆ STEREOTIPI W ANGLOMOWNÆJ REKLAMÆ (B/s)E - (NkRUTXKO(B, (NtETQNA(B,s (2025)
(NsTATT@ PRISWQ^ENO DOSL)QÆDVENN@ WERBALÆZACÆÇ ÀENDERNIH STEREOTIPÆW W ANGLOMOWNOMU REKLAMNOMU DISKURSÆ ELEKTROMOBÆLÆW KÆNCQ hæh (B- (NPO^ATKU hh STOLÆTTQ(B. (NmETODOLOGÆQ DOSLÆDVENNQ PEREDBA^ALA WIKORISTANNQ METODU SUCÆLXNOÇ WIBÆRKI Z ÆNTERNET(B-(NRESURSÆW(B, (NMETODU ANALÆZU Æ SINTEZU DÆBRANOGO MATERÆALU(B, (NOPISOWO(B-(NANALÆTI^NOGO METODU(B, (NMETODU KÆLXKÆSNIH PÆDRAHUNKÆW DLQ WIW^ENNQ WÆDSOTKOWOGO SPÆWWÆDNO[ENNQ NOMÆNACÆJ VÆNO^OÇ TA ^OLOWÆ^OÇ REFERENCÆÇ U REKLAMNIH TEKSTAH(B. (NmATERÆALOM DOSLÆDVENNQ SLUGUWAW KORPUS MOWNOGO MATERÆALU Z (B1000 (NZRAZKÆW REKLAMI(B, (NU WERBALXNÆJ ^ASTINÆ QKIH MÆSTQTXSQ ÀENDERNO MARKOWANÆ NOMÆNACÆÇ(B. (NdOSLÆDVENNQ DOZWOLILO WIQWITI ^ISLENNÆ EKSPLÆCITNÆ MARKERI ÀENDERU(B, (NWIRAVENÆ PRQMIMI NAJMENUWANNQMI(B. (NrEZULXTATI ROZWÆDKI DEMONSTRU@TX(B, (N]O U REKLAMÆ ELEKTROMOBÆLÆW SERED ÀENDERNO MARKOWANIH NOMÆNACÆJ LEKSEMI ÆZ ÀENDERNO ZUMOWLENO@ SEMANTIKO@ FEMÆNNOSTÆ Ã NAJBÆLX[ REPREZENTATIWNIMI(B. (NmASKULÆNNA REPREZENTACÆQ U REKLAMNIH TEKSTAH Ã MEN[ PREDSTAWLENO@ WERBALXNO(B. (NpROWEDENIJ ANALÆZ WERBALXNOÇ PREZENTACÆÇ ÀENDERU U REKLAMNIH TEKSTAH ELEKTROMOBÆLÆW SWÆD^ITX(B, (N]O LEKSEMI VÆNO^OÇ REFERENCÆÇ REPREZENTOWANÆ U BLIZXKO (B80% (NWIBÆRKI(B, (N]O MOVE ROZGLQDATISQ(B, (NQK WKAZÆWKA NA CÆLXOWU AUDITORÆ@ REKLAMI(B. (NdOSLÆDVENNQ ÀENDERNO SPECIFÆ^NOÇ ATRIBUCÆÇ SWÆD^ITX(B, (N]O ATRIBUTIWNE QDRO SKLADA@TX PRIKMETNIKI POZITIWNOÇ OCÆNNOÇ SEMANTIKI(B, (NSERED QKIH NAJBÆLX[ REPREZENTATIWNÆ ATRIBUTI(B, (NQKÆ OPISU@TX ZOWNÆ[NÆSTX VÆNOK ^I PROFESÆONALÆZM ^OLOWÆKÆW(B. (Nu REZULXTATÆ DOSLÆDVENNQ REKLAMNIH TEKSTÆW WSTANOWLENO(B, (N]O REKLAMA CXOGO PERÆODU WÆDOBRAVAÃ TRADICÆJNÆ POGLQDI NA SOCÆALXNÆ ROLÆ(B, (NKOLI OZNAKAMI VÆNO^OÇ POWEDÆNKI Ã PÆKLUWANNQ PRO ZOWNÆ[NÆSTX(B, (NDÆM(B, (NSÆM(B'(N@(B, (NDOZWÆLLQ(B, (N^OLOWÆKI ZOBRAVA@TXSQ QK WLADNÆ(B, (NAMBÆTNÆ(B, (NUSPÆ[NÆ(B. (NaNALÆZ TAKOV DOZWOLQÃ ZROBITI WISNOWOK PRO PREDSTAWLENÆ U REKLAMÆ ÀENDERO(B-(NSPECIFÆ^NÆ ROLXOWÆ USTANOWKI(B, (NDE VÆNKA ZOBRAVENA QK DRUVINA(B, (NSESTRA(B, (NDO^KA(B.s)E
(Nb)QÆBLÆOGR(B. (NW KÆNCÆ ST(B.s)E
(NoRIG)QÆNAL ZAPISU ZA POSILANNQMs)E
Keywords: )QÀ(NENDERNO MARKOWANÆ NOMÆNACÆÇs)E; )QÀ(NENDERNÆ STEREOTIPIs)E; (NELEKTROMOB)QÆLÆs)E; (NREKLAMAs; (NREKLAMN)QÆ TEKSTIs)E; (NGENDERs; )QÀ(NENDERs)E; gender