(NsLOWNIK MOWI TWOR^IH OSOBISTOSTEJ uKRA)QÇNI DRUGOÇ POLOWINI hh (B- (NPO^ATKU hhæ STOLÆTTQ(B. (N`RÆJ aNDRUHOWI^(B. (NoLESX gON^AR(B. æ(NWAN dZ@BA(B. (NoKSANA zABUVKO(B. (NmIKOLA lUKA[(B. ã(NWGEN sWERST@K(B. (NgRIGÆR t@T@NNIK (B:s)E (NPONAD (B10000 (NSL)QÆW(B, (NSLOWOSPOLUK Æ WISLOWÆW (B/s)E - (NkOZIR)QÃWA(B, (Nz(B. (Ng(B.s)E; (Nl(B. (Nw(B.s; (NsAMOJLOWA(B, )Qæ. (Na(B.s)E; (NsN)QÆVKO(B, (Nn(B. (Nw(B.s)E; (NtI]ENKO(B, (No(B. (Nm(B.s; (NcIMBAL@K(B-(NsKOPNENKO(B, (Nt(B. (Nw(B.s; (Nd)QÆDUN(B, (Nl(B. æ.s)E; (NkARP)QÆLOWSXKA(B, ã. (Na(B.,s)E; (NkOZIR)QÃW(B, (Nz(B. (Ng(B.,s)E ((NkI)QÇW (B:s)E )Qæ(Num nan uKRAÇNI(B,s)E, 2022)
(NpROPONOWANA PRACQ (B- (NNOWIJ DLQ UKRA)QÇNSXKOÇ LEKSIKOGRAFÆÇ TIP KOMPLEKSNOGO LÆNGWÆSTI^NO(B-(NENCIKLOPEDI^NOGO SLOWNIKA(B, (NQKIJ POÃDNUÃ TRADICÆJNIJ PÆDHÆD DO UKLADANNQ TLUMA^NIH SLOWNIKÆW Z NOWÆTNÆMI ÆDEOGRAFÆ^NIM Æ LÆNGWOKULXTUROLOGÆ^NIM PÆDHODAMI(B. (NwONA STWORENA NA QKÆSNO NOWÆJ DVERELXNÆJ BAZÆ TA PODAÃ LEKSIKU Æ FRAZEOLOGÆ@ UKRAÇNSXKOÇ MOWI U WVIWANNÆ MAJSTRAMI SLOWA(B: (NPISXMENNIKAMI(B, (NPUBLÆCISTAMI(B, (NPEREKLADA^AMI(B, (NNAUKOWCQMI(B. (Nu SLOWNIKU OPISANO SLOWA(B, (NSLOWOSPOLUKI TA WISLOWI(B, (NWÆDSUTNÆ W NORMATIWNIH ZAGALXNOMOWNIH TLUMA^NIH Æ FRAZEOLOGÆ^NIH SLOWNIKAH(B. (NwONI STANOWLQTX RESURS DLQ ONOWLENNQ SLOWNIKOWOGO FONDU SU^ASNOÇ UKRAÇNSXKOÇ MOWI TA UKLADANNQ SLOWNIKÆW RÆZNIH TIPÆW(B. (Nu SLOWNIKU WMÆ]ENO PONAD (B10000 (NSLÆW(B, (NSLOWOSPOLUK Æ WISLOWÆW(B.s)E
(NoRIG)QÆNAL ZAPISU ZA POSILANNQMs)E
Keywords: (Nl)QÆNGWÆSTIKAs)E -- (NmOWN)QÆ SLOWNIKIs)E