(NmETODOLOG)QÆ^NÆ TA TEORETI^NÆ PROBLEMI PSIHOLOGÆÇ (B:s)E (NNAW^ALXNIJ POS)QÆBNIK (B/s)E - (NsWATENKOWA(B, (NtETQNA )QæWANÆWNA(B,s)E; (NtIMO[ENKO(B, (NoLEKS)QÆJ aNATOLÆJOWI^s)E; (Nn)QÆVINSXKIJ DERVAWNIJ UNÆWERSITET ÆMENÆ mIKOLI gOGOLQs)E ((Nn)QÆVIN (B:s)E (Nndu )QÆM(B. (Nm(B. (NgOGOLQ(B,s)E, 2018)
(Nu NAW^ALXNOMU POS)QÆBNIKU PROANALÆZOWANO METODOLOGÆ^NIJ WNESOK ZNANIH W^ENIH(B-(NPSIHOLOGÆW(B, (NZDÆJSNENO ÀRUNTOWNIJ ANALÆZ FUNDAMENTALXNIH METODOLOGÆ^NIH PROBLEM PSIHOLOGÆ^NOÇ NAUKI(B. (NpREDSTAWLENO NAW^ALXNIJ MATERÆAL(B, (N]O DOZWOLQÃ STUDENTAM UZAGALXNITI TA SISTEMATIZUWATI ZNANNQ(B, (NQKÆ OTRIMANÆ PROTQGOM POPEREDNXOGO PERÆODU(B. (NzROBLENO ÀRUNTOWNIJ METODOLOGÆ^NIJ ANALÆZ PSIHOLOGÆ^NOÇ NAUKI(B, (NZDÆJSNENO WIDÆLENNQ ÇÇ KL@^OWIH PROBLEM TA PRINCIPÆW(B, (NROZKRIWA@TXSQ OSOBLIWOSTÆ PSIHOLOGÆÇ QK SU^ASNOÇ(B, (NPOSTNEKLASI^NOÇ NAUKI(B.s)E
(Nb)QÆBLÆOGR(B.: (NS(B. 136-143s)E
(NoRIG)QÆNAL ZAPISU ZA POSILANNQMs)E
Keywords: (NpSIHOLOG)QÆQs)E -- (NpROBLEMIs; (NPSIHOLOG)QÆ^NE ZNANNQs)E; (NRAC)QÆONALXNA PSIHOLOGÆQs)E; (NEMP)QÆRI^NA PSIHOLOGÆQs)E; (NPSIHOLOG)QÆ^NA TEORÆQs)E; (NPSIHOLOG)QÆ^NA PRAKTIKAs)E; (NMETODOLOG)QÆ^NA KRIZAs)E; (NB)QÆHEWÆORIZMs)E; (NGUMAN)QÆTARNA PARADIGMAs)E