(NsU^ASNA UKRA)QÇNSXKA MOWA(B: (NMORFEMÆKA(B, (NDERIWATOLOGÆQ(B, (NMORFONOLOGÆQ (B:s)E (NNAW^ALXNIJ POS)QÆBNIK (B/s)E - (NpONOMARENKO(B, (NsERG)QÆJ(B,s)E; (N~ORNOMORSXKIJ NAC)QÆONALXNIJ UNÆWERSITET ÆMENÆ pETRA mOGILIs)E ((NmIKOLA)QÇW (B:s)E (NwID(B-(NWO ~nu )QÆM(B. (NpETRA mOGILI(B,s)E, 2017)
(NdO NAW^ALXNOGO POS)QÆBNIKA (S0(NsU^ASNA UKRAÇNSXKA MOWA(B: (NmORFEMÆKA(B. (NdERIWATOLOGÆQ(B. (NmORFONOLOGÆQ(S1 (NWKL@^ENO OSNOWNÆ TEMI Z MORFEMNOÇ Æ SLOWOTWÆRNOÇ PÆDSISTEM SU^ASNOÇ UKRAÇNSXKOÇ MOWI WÆDPOWÆDNO DO SU^ASNIH DOSQGNENX UKRAÇNSXKOGO TA ZARUBÆVNOGO MOWOZNAWSTWA W CIH GALUZQH(B, (NA TAKOV ZGÆDNO Z OSWÆTNXO(B-(NPROFESÆJNO@ PROGRAMO@ PÆDGOTOWKI STUDENTÆW ZA SPECÆALXNÆST@ (B035 (S0(NfÆLOLOGÆQ(S1 (B((NSPECÆALÆZACÆQ (B035.01 (S0(NuKRAÇNSXKA MOWA Æ LÆTERATURA(S1(B). (NwÆN SKLADAÃTXSQ Z DWOH ROZDÆLÆW(B, (NKOVEN Z QKIH MAÃ TAKU STRUKTURU(B: (NOSNOWNÆ TEORETI^NÆ ZASADI DLQ NABUTTQ STUDENTAMI ÀRUNTOWNIH ZNANX ÆZ MORFEMÆKI Æ SLOWOTWORU SU^ASNOÇ UKRAÇNSXKOÇ MOWI(B; (NOSNOWNA(B, (NDOPOMÆVNA J DOWÆDKOWA LÆTERATURA(B; (NWPRAWI Æ ZAWDANNQ DO PRAKTI^NIH ZANQTX DLQ FORMUWANNQ UMÆNX Æ NAWI^OK U GALUZÆ LÆNGWÆSTI^NOGO ANALÆZU (B((NMORFEMNOGO Æ SLOWOTWÆRNOGO(B); (NWARÆANTI KONTROLXNIH ROBÆT DLQ PEREWÆRKI PRAKTI^NIH ZNANX(B, (NUMÆNX Æ NAWI^OK(B; (NTESTOWÆ ZAWDANNQ DLQ SAMOKONTROL@(B, (NUZAGALXNENNQ(B, (NSISTEMATIZACÆÇ zun(B, (NMETO@ ^OGO Ã FORMUWANNQ PRAKTI^NIH UMÆNX Æ NAWI^OK(B. (Nu KÆNCÆ NAW^ALXNOGO POSÆBNIKA PODANO TERMÆNOLOGÆ^NIJ SLOWNIK Z DISCIPLÆNI(B. (NpROPONOWANA PRACQ ROZRAHOWANA NA STUDENTÆW TA ASPÆRANTÆW WI]IH NAW^ALXNIH ZAKLADÆW uKRAÇNI FÆLOLOGÆ^NIH SPECÆALXNOSTEJ(B. (NoKREMÆ TEMI J ZAWDANNQ MOVUTX BUTI WIKORISTANÆ PÆD ^AS WIKLADANNQ [KÆLXNOGO KURSU UKRAÇNSXKOÇ MOWI W KLASAH ÆZ POGLIBLENIM WIW^ENNQM UKRAÇNSXKOÇ MOWI(B, (NA TAKOV Z METO@ PÆDGOTOWKI U^NÆW DO ZOWNÆ[NXOGO NEZALEVNOGO OCÆN@WANNQ Z UKRAÇNSXKOÇ MOWI(B.s)E
(NoRIG)QÆNAL ZAPISU ZA POSILANNQMs)E
Keywords: (NuKRA)QÇNSXKA MOWAs)E -- (NmORFOLOG)QÆQs)E; (NMORFEM)QÆKAs)E; (NSEMANTIKA MORFEMs; (NTIPI MORFEMs; (NMORFEMNIJ ANAL)QÆZs)E; (NSLOWOTW)QÆRs)E; (NMOTIWAC)QÆQs)E; (NMORFONOLOG)QÆQs)E; (NSPOSOBI SLOWOTWORENNQs; (NSLOWOTW)QÆRNIJ ANALÆZs)E