(Nt)QÆLO WEDE LÆK(B. (NqK LI[ITI PSIHOTRAWMI W MINULOMU (B=s)E The Body Keeps the Score: Brand, Mind, and Body in the Healing of Trauma - (NkOLK WAN DER(B, (NbESSEL(B,s; (NcW)QÆRA(B, (NaNNA(B,s)E ((NhARK)QÆW (B:s)E Vivat, 2025)
(NtRAWMATI^NIJ DOSW)QÆD ZAKARBOWUÃTXSQ W TÆLÆ TA ZMU[UÃ L@DINU ]ORAZU NANOWO PROVIWATI BÆLX(B. (NdOKTOR bESSEL WAN DER kOLK WZQW NA SEBE OBOW(B'(NQZOK WÆD[UKATI [LQHI ZWÆLXNENNQ Z CÆÃÇ PASTKI(B. (NjOGO PRAKTI^NÆ TA TEORETI^NÆ DOSLÆDVENNQ PSIHOLOGÆ^NOÇ TRAWMI BEZCÆNNÆ(B, (NKOLI TREBA PEREBUDUWATI SPRIJNQTTQ(B, (NUSWÆDOMITI PRI^INU STRAVDANX(B, (NZNAJTI WDALIJ SPOSÆB LÆKUWANNQ J NANOWO PÆZNATI SEBE(B. (NcQ KNIVKA MÆSTITX WI^ERPNU ÆNFORMACÆ@(B, (NPOW(B'(NQZANU Z TRAWMO@(B, (NWISWÆTL@@^I TAKÆ RÆZNOMANÆTNÆ ASPEKTI(B: - (NWÆDKRITTQ W GALUZÆ NEJRONAUKI(B; - (NPRI^INI TRAWMI(B, (NZAKLADENÆ U PROBLEMNIH STOSUNKAH(B; - (NNASLÆDKI TRAWMI(B,(NQK(B-(NOT AMNEZÆQ(B, (NDISOCÆACÆQ(B, (NDEPRESIWNÆ ROZLADI TO]O(B; - (NSPOSOBI LÆKUWANNQ(B, (NQK BEZMEDIKAMENTOZNÆ(B, (NTAK Æ Z WIKORISTANNQM FARMPREPARATÆW(B; - (NPRIKLADI SOCÆALXNIH PROÃKTÆW(B, (NQKÆ MOVUTX DOPOMOGTI POWTORNÆJ ADAPTACÆÇ PACÆÃNTÆW U SUSPÆLXSTWÆ(B.s)E
(NoRIG)QÆNAL ZAPISU ZA POSILANNQMs)E
Keywords: (NpSIH)QÆ^NE ZDOROW(B'(NQs)E -- (NpSIHOTRAWMIs; (ND)QÆAGNOSTIKAs)E; (NL)QÆKUWANNQs)E; (NUSW)QÆDOMLENNQs)E; (NTRAWMATI^NIJ DOSW)QÆDs)E; (NDOSL)QÆDVENNQ PSIHOTRAWMIs)E