(NmOWA(B-(NME^(B. (NqK GOWORILA RADQNSXKA )QÆMPERÆQ (B/s)E - (NkUZN)QÃCOWA(B, ã(NWGENÆQ(B,s)E ((NgLIBOKA (B:s (NtWOQ P)QÆDPÆLXNA GUMANÆTARKA(B,s)E, 2024)
(NcQ KNIVKA (B- (NCE SPROBA W)QÆDPOWÆSTI NA PITANNQ(B: (N~OMU NA[Æ STOSUNKI Z MOWAMI SAME TAKÆ(B? (N~OMU Æ ZARAZ Ã L@DI(B, (NQKIM SOROMNO GOWORITI MOWO@ WLASNIH BATXKÆW ^I DÆDÆW(B? (N~OMU NAM BUWAÃ SOROMNO ZA RÆDNÆ DÆALEKTI(B? (N~OMU DEQKÆ Z NAS DOSÆ WWAVA@TX(B, (N]O MOWA (B- (NCE NEJTRALXNA RÆ^ U SOBÆ(B, Æ (NNE ZNATI MOWU WLASNOÇ KRAÇNI (B- (NCE NORMALXNO(B? (N~OMU NA TERITORÆÇ SU^ASNOÇ rOSÆÇ PRQMO ZARAZ GINE STÆLXKI MOW(B? (N~OMU QKASX MOWA KOMUSX ZDAÃTXSQ WI]O@(B, (NA QKASX (B- (NNIV^O@(B? (NmOWA(B-(NME^ U STA NEWELIKIH ROZDÆLAH OPISUÃ MOWNU REALXNÆSTX srsr(B. (NkNIVKU MOVNA PO^INATI ^ITATI Z BUDX(B-(NQKOGO ROZDÆLU(B. (NcE NAUKOWO(B-(NPOPULQRNE WIDANNQ DLQ [IROKOGO KOLA ^ITA^ÆW PRO MOWNÆ STOSUNKI NA TLÆ RADQNSXKOGO PERÆODU(B. (NmOWA(B-(NME^ (B- (NCE NE ZAKLIK OZBRO@WATISX MOWO@(B, (NQK ME^EM(B. (NcQ KNIVKA OPISUÃ TE(B, (NQK W rADQNSXKOMU sO@ZÆ ME^EM STALA ROSÆJSXKA(B. (NrÆDNA MOWA U BOROTXBÆ Z ÆMPERÆQMI MAÃ STATI ]ITOM(B.s)E
(NoRIG)QÆNAL ZAPISU ZA POSILANNQMs)E
Keywords: )Qæ(NSTORÆQ UKRAÇNSXKOÇ MOWIs)E