(NkI)QÇW(B. (NaRHÆTEKTURNIJ PORTRET (B/s)E - (NfEDOROWA(B, (NlARISA(B,s; (NpROKOPENKO(B, )Qæ(NRINAs)E; (NpOPELXN@K(B, (NmAKSIM(B,s; (NuKRA)QÇNSXKIJ DERVAWNIJ ÆNSTITUT KULXTURNOÇ SPAD]INIs)E ((NkI)QÇW (B:s)E (NsAM)QÆT(B-(NkNIGA(B,s)E, 2021)
(NwIDANNQ REPREZENTU)QÃ NAJKRA]Æ ZRAZKI ARHÆTEKTURNOGO MISTECTWA STOLICÆ uKRAÇNI(B, (NPO^INA@^I WÆD hæ ST(B. Æ (NDO SXOGODENNQ(B. ç(NHNÆMI TWORCQMI BULI WÆDOMÆ UKRAÇNSXKÆ J ZARUBÆVNÆ ARHÆTEKTORI(B. (Nu WIDANNÆ PREDSTAWLENO EWOL@CÆ@ ARHÆTEKTURNOGO OBRAZU MÆSTA(B, (NZUMOWLENU SOCÆALXNO(B-(NEKONOMÆ^NIMI PERETWORENNQMI(B, (NURBANÆZACÆJNIMI PROCESAMI(B, (NPOLÆTI^NIMI(B, (NRELÆGÆJNIMI(B, (NKULXTURNIMI TA ÆN[IMI ^INNIKAMI(B. (NsTRUKTUROWANIJ ZA ARHÆTEKTURNIMI STILQMI WIDANNQ MÆSTQTX QK ZAGALXNÆ WIDI SPORUD RÆZNOMANÆTNOGO FUNKCÆONALXNOGO PRIZNA^ENNQ(B, (NTAK Æ SWÆTLINI OKREMIH FRAGMENTÆW ARHÆTEKTURNO(B-(NMISTECXKOGO OPORQDVENNQ FASADÆW(B, (NA TAKOV ANOTACÆÇ DO NIH(B.s)E
(NwIDANO ZA P)QÆDTRIMKI WIKONAW^OGO ORGANU kIÇWSXKOÇ MÆSXKOÇ RADI (B((NkIÇWSXKOÇ MÆSXKOÇ DERVAWNOÇ ADMÆNÆSTRACÆÇ(B).s)E
(NoRIG)QÆNAL ZAPISU ZA POSILANNQMs)E
Keywords: (NaRH)QÆTEKTURAs)E -- )Qæ(NSTORÆQs)E -- (NuKRA)QÇNAs)E -- (NkI)QÇWs)E -- 11 (NST(B. -s; (NARH)QÆTEKTURNE MISTECTWOs)E; (NDAWNXORUSXK)QÆ SWQTINÆs)E; (NBAROKOs; (NKLASICIZMs; )QÆ(NSTORIZMs)E; (NEKLEKTIKAs; (NMODERNs; (NARH)QÆTEKTURA (B1920-1930 (NRR(B.s)E; (NSU^ASNA ARH)QÆTEKTURAs)E