(N{EW^ENKO NA KOVEN DENX Z qN)QÆNO@ sOKOLOWO@ (B:s)E (NKNIGA (B+ (NW)QÆDEO (B((NZA (BQR (NKODOM(B) /s)E - (NlEB)QÆDX(B-(NgREBEN@K(B, ã(NWGENÆQ(B,s)E; (NsOKOLOWA(B, (Nq(B. (Nm(B.,s; (NgUGALOWA(B-(Nm)QÃ[KOWA(B, (No(B. (Na(B.,s)E ((NhARK)QÆW (B:s)E (NfOL)QÆO(B,s)E, 2019)
(NcE WIDANNQ )QÃ UNÆKALXNIM(B, (NBO DAÃ ^ITA^EWÆ MOVLIWÆSTX NE TÆLXKI DENX ZA DNEM UWESX RÆK ZANUR@WATISQ U TWOR^ÆSTX GENÆALXNOGO UKRAÇNSXKOGO POETA tARASA gRIGOROWI^A {EW^ENKA (B(1814-1861), (NA J PO^UTI QK ZWU^ATX JOGO POEZÆÇ U WIKONANNÆ PROFESÆJNOÇ AKTORKI Æ POPULQRNOÇ TELEWEDU^OÇ qNÆNI sOKOLOWOÇ(B. (NwIDANNQ ÆL@STROWANE MAL@NKAMI(B, (NNA^ERKAMI I OFORTAMI {EW^ENKA(B, (NQKIJ DO TOGO V BUW TALANOWITIM HUDOVNIKOM(B, (NAKADEMÆKOM GRAW@RI pETERBUZXKOÇ AKADEMÆÇ MISTECTW(B.s)E
(NoRIG)QÆNAL ZAPISU ZA POSILANNQMs)E
Keywords: (NhUDOVNQ L)QÆTERATURAs)E -- (NuKRA)QÇNSXKA LÆTERATURAs)E -- (NpOEZ)QÆQs)E