(NuKRA)QÇNSXKÆ MISTCÆ pARIVA(B. 1900-1939 /s)E - (NsUSAK(B, (Nw)QÆTA(B,s)E; (NgOLTWENKO(B, (NnASTQ(B,s; (NgAF)QÆN^UK(B, (NtETQNA(B,s)E; (NpAWLOW(B, )Qæ(NLLQ(B,s)E; (NnORAZQN(B, (NmAR)QÆQ(B,s)E ((NkI)QÇW (B:s)E (NrODOW)QÆD(B,s)E, 2010)
(NpEREMOVECX KONKURSU (S0(NkNIGA fORUMU WIDAWC)QÆW (B2011(S1(B. (NpARIZXKA [KOLA (B- (NMÆVNARODNIJ FENOMEN W ÆSTORÆÇ SWÆTOWOGO MISTECTWA PER[OÇ POLOWINI hh ST(B. (NdOWGIJ ^AS UKRAÇNSXKIJ WNESOK W CE QWI]E ZALI[AWSQ NEWISWÆTLENIM(B. (NsERED MAJSTRÆW ÆZ uKRAÇNI BULI WÆDOMÆ (B((No(B. (NaRHIPENKO(B, (Nw(B. (NbARANOW(B-(NrOSSÆNE(B, (Ns(B. (NdELONE(B, X. (NoRLOWA TA ÆN[Æ(B) i (NZABUTÆ ÆMENA(B. (NmONOGRAFÆQ WPER[E CÆLÆSNO PODAÃ ÆSTORÆ@ TA ZNA^ENNQ CXOGO WNESKU(B. (NpANORAMNIJ POKAZ UKRAÇNSXKOÇ PRISUTNOSTÆ(B, (NNOWÆ MATERÆALI(B, Æ(NL@STRACÆÇ TA DODATKI ROBLQTX C@ KNIVKU CÆKAWO@ (Bi (NKORISNO@ DLQ MISTECTWOZNAWCÆW(B, (NKOLEKCÆONERÆW TA ZACÆKAWLENIH ^ITA^ÆW(B.s)E
(NoRIG)QÆNAL ZAPISU ZA POSILANNQMs)E
Keywords: (NhUDOVNIKI(B, (NUKRA)QÇNSXKÆs)E -- (NpARIZXKA [KOLAs -- (NpARIVs -- 1900-1939; (NoBRAZOTWOR^E MISTECTWOs -- (NhUDOVNIKI(B, (NUKRA)QÇNSXKÆs)E -- (NpARIVs -- 1900-1939; (NPARIZXKA [KOLAs; (NHUDOVNIKI )QÃWREÇ UKRAÇNIs)E; (NTWORC)QÆ AWANGARDUs)E; (NWISTAWKI (B"(NUKRA)QÇNSXKIH PARIVAN(B"s)E