)Qæ(NSTORI^NE KRAÃZNAWSTWO (B:s)E (NNAW^ALXNIJ POS)QÆBNIK (B/s)E - (NuRIWALK)QÆN(B, (NmIHAJLO oLEKSANDROWI^(B,s)E ((NkI)QÇW (B:s)E (Nknt(B,s, 2021)
(Nw KNIZ)QÆ ^ITA^ DÆZNAÃTXSQ PRO ROZWITOK ÆSTORI^NOGO KRAÃZNAWSTWA NA TERITORÆÇ uKRAÇNI(B, (NPRO DVERELA WIW^ENNQ MINULOGO(B, (NOZNAJOMITXSQ Z OSNOWNIMI ETAPAMI ÆSTORÆÇ ~ERNÆGOWO(B-(NsÆWERSXKOÇ ZEMLÆ(B. (NaWTOROM WIKORISTANÆ ^ISLENNÆ ARHÆWNÆ DOKUMENTI(B, (NLÆTOPISNÆ TWORI(B, (NMONOGRAFÆÇ(B, (NVURNALXNÆ STATTÆ TA ROZWÆDKI Z RÆZNIH KRAÃZNAW^IH TEM(B.s)E
(Nl)QÆT(B.: (NS(B. 283-293s)E
(NoRIG)QÆNAL ZAPISU ZA POSILANNQMs)E
Keywords: (NkRA)QÃZNAWSTWO(B, Æ(NSTORI^NEs)E -- (NuKRA)QÇNAs)E -- 15-17 (NST(B.s; (NROZWITOK )QÆSTORI^NOGO KRAÃZNAWSTWAs)E; (NARHEOLOG)QÆQ W KRAÃZNAWSTWÆs)E; (NUKRA)QÇNSXKA ETNOGRAFÆQs)E; (NMUZE)QÇ W ÆSTORI^NOMU KRAÃZNAWSTWÆs)E; (NARH)QÆWI W ÆSTORI^NOMU KRAÃZNAWSTWÆs)E; (NKI)QÇWSXKA RUSXs)E; (NGALI^INAs; )QÆ(NTALÆJSXKÆ KOLONÆÇs)E; (NUKRA)QÇNSXKÆ ZEMLÆs)E; (NZAPOR)QÆZXKA SÆ^s)E