(NsLOWNIK MATEMATI^NO)QÇ TERMÆNOLOGÆÇ (B((NPROÃKT(B) :s)E (NREPRINTNE WIDANNQ (B/s - (NwORONEZXKIJ(B, (Nr(B. (Nw(B.,s; (NmUM)QÆNOWA(B, (No(B. (Nl(B.,s)E; (NnAC)QÆONALXNA AKADEMÆQ NAUK uKRAÇNIs)E; )Qæ(NNSTITUT MOWOZNAWSTWA ÆMENÆ o(B. (No(B. (NpOTEBNÆs)E; )Qæ(NNSTITUT UKRAÇNSXKOÇ MOWIs)E ((NkI)QÇW (B:s)E (NwIDAWNI^IJ D)QÆM dMITRA bURAGO(B,s)E, 2020)
(S0(NsLOWNIK MATEMATI^NO)QÇ TERMÆNOLOGÆÇ(S1 (B- (NPER[A SPROBA UZAGALXN@WALXNOGO OPISU J UNORMUWANNQ UKRAÇNSXKIH MATEMATI^NIH TERMÆNÆW(B. (NwÆN WÆDDZERKAL@Ã ÆSTORÆ@ ROZWITKU UKRAÇNSXKOÇ TERMÆNOLOGÆ^NOÇ DUMKI (B20-(NH (B- (NPO^ATKU (B30-(NH ROKÆW(B, (NNEPROSTÆ SPROBI FORMUWANNQ SOBORNOÇ UKRAÇNSXKOÇ NAUKOWOÇ MOWI(B, (NPO[UKI TA QSKRAWÆ ZNAHÆDKI W POZNA^ENNÆ PONQTX MATEMATIKI(B. (NsLOWNIK Ã NADÆJNIM PUTÆWNIKOM MATEMATI^NIMI TEKSTAMI SWOÃÇ EPOHI Æ WAVLIWIM DVERELOM NAUKOWOÇ J ÆSTORIKO(B-(NKULXTURNOÇ ÆNFORMACÆÇ(B. (NhO^ NE WSÆ TERMÆNI(B, (NPODANÆ W NXOMU(B, (NUWÆJ[LI DO SU^ASNOÇ MATEMATI^NOÇ TERMÆNOSISTEMI(B, (NCQ PRACQ ZASWÆD^UÃ BAGATSTWO WIRAVALXNIH ZASOBÆW UKRAÇNSXKOÇ MOWI(B. (NdLQ NAUKOWCÆW(B, (NPEREKLADA^ÆW(B, (NSTUDENTÆW(B, (NVURNALÆSTÆW(B, (NPRACÆWNIKÆW WIDAWNICTW(B, (NUSÆH [ANUWALXNIKÆW UKRAÇNSXKOGO SLOWA(B.s)E
(NoRIG)QÆNAL ZAPISU ZA POSILANNQMs)E
Keywords: (NlEKSIKOGRAF)QÆQs)E -- (NmATEMATI^NA TERM)QÆNOLOGÆQs)E -- (NsLOWNIKs