(NsLOWNIK TEHNOLOG)QÆ^NOÇ TERMÆNOLOGÆÇ (B((NZAGALXNIJ(B) :s)E (NREPRINTNE WIDANNQ (B/s - (N{ELUDXKO(B, )Qæ.,s)E; (NsADOWSXKIJ(B, (Nt(B.s; (NnAC)QÆONALXNA AKADEMÆQ NAUK uKRAÇNIs)E; )Qæ(NNSTITUT MOWOZNAWSTWA ÆMENÆ o(B. (No(B. (NpOTEBNÆs)E; )Qæ(NNSTITUT UKRAÇNSXKOÇ MOWIs)E ((NkI)QÇW (B:s)E (NwIDAWNI^IJ D)QÆM dMITRA bURAGO(B,s)E, 2019)
(NsLOWNIK TEHN)QÆ^NOÇ TERMÆNOLOGÆÇ (B((NZAGALXNIJ(B)(S1(B, (NUKLADENIJ æ(B. (N{ELUDXKOM Æ t(B. (NsADOWSXKIM(B, (NNALEVITX DO PERLIN UKRAÇNSXKOÇ TERMÆNOGRAFÆÇ(B, (NREPRESOWANIH Æ WILU^ENIH NA DESQTILÆTTQ ÆZ NAUKOWOGO Æ KULXTURNOGO VITTQ uKRAÇNI(B. (NsLOWNIK POSTAW ÆZ POTREB FORMUWANNQ J UTWERDVENNQ UKRAÇNSXKOMOWNOGO NAUKOWOGO(B, (NTEHNÆ^NOGO J NAW^ALXNOGO PROSTORU(B; (NU NXOMU WÆDBITO WISOKIJ RÆWENX TEHNÆ^NIH ZNANX PO^ATKU (B20-(NH RR(B. (Nhh ST(B. (NjOGO UKLADA^Æ GARMONÆJNO POÃDNALI PROFESÆJNE WOLODÆNNQ ZDOBUTKAMI TOGO^ASNOÇ NAUKI(B, (NTEHNÆKI Z GLIBOKIMI ZNANNQMI ZAKONÆW BUDOWI UKRAÇNSXKOÇ MOWI(B, (NWÆD^UTTQM ÇÇ DUHU(B. (NcE ZABEZPE^ILO WISOKIJ NAUKOWIJ RÆWENX sLOWNIKA(B, (NQKIJ Æ SXOGODNÆ ZALI[AÃTXSQ AWTORITETNIM DVERELOM U TERMÆNOLOGÆ^NIH PO[UKAH(B. (NsLOWNIK BUDE KORISNIM DLQ MOWOZNAWCÆW(B, (NTERMÆNOLOGÆW(B-(NLEKSIKOGRAFÆW(B, (N[IROKIH WERSTW [ANUWALXNIKÆW UKRAÇNSXKOÇ MOWI(B. (NdLQ NAUKOWCÆW(B, (NTERMÆNOZNAWCÆW(B, (N[ANUWALXNIKÆW UKRAÇNSXKOGO SLOWA(B, (NPEREKLADA^ÆW(B, (NSTUDENTÆW(B, Æ(NSTORIKÆW(B.s)E
(NrEPRINT )QÆZ WIDANNQ (B1928 (NR(B.s)E
(NoRIG)QÆNAL ZAPISU ZA POSILANNQMs)E
Keywords: (NlEKSIKOLOG)QÆQs)E -- (NtEHN)QÆ^NA TERMÆNOLOGÆQs)E