(NpOLXSXKE NAC)QÆONALXNE POWSTANNQ (B1863-1864 (NRR(B. (NNA pRAWOBEREVNÆJ uKRAÇNÆ(B: (NWÆD MÆFÆW DO FAKTÆW (B:s)E (NKOLEKTIWNA MONOGRAF)QÆQ (B/s)E - (NkRIWO[EQ(B, )Qæ(NGOR(B,s)E; (NmORAWECX(B, (NnORBERT(B,s; (NuMANSXKIJ DERVAWNIJ PEDAGOG)QÆ^NIJ UNÆWERSITET ÆMENÆ pAWLA tI^INIs)E; (NpOLXSXKIJ KULXTURNO(B-(NOSW)QÆTNÆJ CENTRs)E; (NdERVAWNIJ )QÆSTORIKO(B-(NARHÆTEKTURNIJ ZAPOWÆDNIK (B"(NsTARA uMANX(B"s)E ((NuMANX (B:s (NvOWTIJ o(B. (No(B.,s, 2014)
(Nu WIDANN)QÆ WISWÆTLENO PODÆÇ POLXSXKOGO NACÆONALXNO(B-(NWIZWOLXNOGO POWSTANNQ (B1863-1864 (NRR(B. (NNA pRAWOBEREVNÆJ uKRAÇNÆ(B. (NrOZKRITO NE LI[E PEREDÆSTORÆ@ TA PEREBÆG POWSTANNQ(B, (NALE J DOL@ OKREMIH JOGO U^ASNIKÆW(B. (NzNA^NA UWAGA PRIDÆLENA DÆQM ROSÆJSXKOÇ WLADI(B, (NSPRQMOWANIM NA ZMEN[ENNQ ROLÆ MÆSCEWOÇ [LQHTI W SOCÆALXNO(B-(NEKONOMÆ^NOMU TA SUSPÆLXNO(B-(NPOLÆTI^NOMU VITTÆ REGÆONU PÆSLQ PRIDU[ENNQ CARATOM sÆ^NEWOGO POWSTANNQ(B.s)E
(NaWTORI KOLEKTIWNO)QÇ MONOGRAFÆÇ REPREZENTU@TX UKRAÇNSXKÆ NAUKOWÆ USTANOWI TA WI]Æ NAW^ALXNÆ ZAKLADI kIÃWA(B, (NdONECXKA(B, (NlXWOWA(B, (NbÆLOÇ cERKWI(B, (NwÆNNICÆ(B, (NmIKOLAÃWA(B, (NuMANÆ(B, (N~ERKAS(B, (NA TAKOV aKADEMÆ@ ÆMENÆ qNA dLUGO[A W ~ENSTOHOWÆ (B((NpOLX]A(B).s)E
(NdLQ )QÆSTORIKÆW(B, (NKRAÃZNAWCÆW(B, (NWIKLADA^ÆW(B, (NSTUDENTÆW J U^NÆW NAW^ALXNIH ZAKLADÆW(B.s)E
(NoRIG)QÆNAL ZAPISU ZA POSILANNQMs)E
Keywords: )Qæ(NSTORÆQ uKRAÇNIs)E -- (NpOLXSXKE POWSTANNQs -- 1863-1864; )Qæ(NSTORÆQ pOLX]Æs)E; history of ukraine; history of polend