(NpOR)QÆWNQLXNE PRAWOZNAWSTWO (B:s)E (NP)QÆDRU^NIK (B/s)E - (NpOGREBNQK(B, (Ns(B. (Np(B.s; (NlUK(B'(NQNOW(B, (Nd(B. (Nw(B.s; (NbILQ(B-(NsABADA[(B, )Qæ. (No(B.s)E; (NbOGA^OWA(B, (Nl(B. (Na(B.s; (NpETRI[IN(B, (No(B. (Nw(B.,s; (Nm)QÆNÆSTERSTWO OSWÆTI Æ NAUKI(B, (NMOLODÆ TA SPORTU uKRAÇNIs)E; (NnAC)QÆONALXNIJ UNÆWERSITET (B"(N`RIDI^NA AKADEMÆQ uKRAÇNI ÆMENÆ qROSLAWA mUDROGO(B"s)E ((NhARK)QÆW (B:s)E (NpRAWO(B,s, 2012)
(NrOZGLQDA)QÃTXSQ [IROKE KOLO PITANX(B, (NQKÆ STOSU@TXSQ ÆSTORÆÇ STANOWLENNQ TA ROZWITKU PORÆWNQLXNOGO PRAWOZNAWSTWA(B, (NSU^ASNOGO STANU DOSLÆDVENX U CÆJ GALUZÆ(B. (NoSOBLIWA UWAGA PRIDÆLQÃTXSQ PROBLEMAM KLASIFÆKACÆÇ TA TIPOLOGÆÇ PRAWOWIH SISTEM Æ ÇH WIDAM(B.s)E
(Nl(B-(NRA(B: (NS(B. 263-268. - (NpREDM(B. (NPOKAV^(B.: (NS(B. 269-270. - (Nb)QÆBLÆOGR(B. (NW PÆDRQDKOWÆJ PRIM(B.s)E
(NoRIG)QÆNAL ZAPISU ZA POSILANNQMs)E
Keywords: (NpOR)QÆWNQLXNE PRAWOZNAWSTWOs)E; (NPOR)QÆWNQLXNE PRAWOZNAWSTWOs)E; (NPRAWOW)QÆ SISTEMIs)E; (NPRAWOW)QÆ SÆM(B'Çs)E; )QÃ(NWROPEJSXKE PRAWOs)E; (NPRAWOWA SISTEMA uKRA)QÇNIs)E; <(NROMANO(B-(NGERMANSXKA PRAWOWA S)QÆM(B'(NQ(B>s)E; <(NANGLO(B-(NAMERIKANSXKA PRAWOWA S)QÆM(B'(NQ(B>s)E; (NPRAWOW)QÆ SISTEMI s{as)E; (NREL)QÆGÆJNÆ PRAWOWÆ SISTEMIs)E; (NTRADIC)QÆJNÆ PRAWOWÆ SISTEMIs)E; (NMUSULXMANSXKE PRAWOs; (NKANON)QÆ^NE PRAWOs)E