(NmENTALXNIJ WIM)QÆR UKRAÇNSXKOÇ CIWÆLÆZACÆÇ (B/s)E - (NkALAKURA(B, (NqROSLAW sTEPANOWI^(B,s; (NrAFALXSXKIJ(B, (NoLEG oLEKS)QÆJOWI^s)E; (N`R)QÆJ(B, (NmIHAJLO fEDOROWI^s)E ((NkI)QÇW (B:s)E (NgENEZA(B,s, 2017)
(NwISW)QÆTL@ÃTXSQ SUTNÆSTX MENTALXNOGO WIMÆRU UKRAÇNSXKOÇ REGÆONALXNOÇ CIWÆLÆZACÆÇ(B, ÇÇ (NFENOMEN(B, Æ(NSTORI^NÆ WITOKI J OSNOWNÆ ETAPI ROZWITKU WÆD NAJDAWNÆ[IH ^ASÆW DO SXOGODENNQ(B. (NwIKLADENO TEORETIKO (B- (NMETODOLOGÆ^NE(B, Æ(NSTORÆOSOFSXKE TA ÆSTORÆOGRAFÆ^NE PÆDÀRUNTQ CIWÆLÆZACÆJNOGO OSMISLENNQ MENTALXNOSTÆ UKRAÇNSXKOGO NARODU(B. (NdOSLÆDVUÃTXSQ EWOL@CÆQ MENTALXNOGO OBRAZU UKRAÇNCÆW PÆD WPLIWOM ZARODVENNQ PISEMNOSTÆ(B, (NPRIJNQTTQ HRISTIQNSTWA(B, (NFORMUWANNQ KOZACTWA(B, (NROZWITKU KNIGODRUKUWANNQ(B, (NUNÆWERSITETSXKOÇ OSWÆTI(B, (NNAUKI(B, (NMÆVKONFESÆJNOGO DÆALOGU(B, (NZASWOÃNNQ DUHOWNIH CÆNNOSTEJ EPOHI rENESANSU Æ pROSWÆTNICTWA(B, Æ(NSTORÆOSOFÆÇ gRIGORÆQ sKOWORODI(B, (NtARASA {EW^ENKA(B, æ(NWANA fRANKA(B, (NlESÆ uKRAÇNKI(B, (NmIHAJLA gRU[EWSXKOGO TA ÆN(B.s)E
(NzNA^NE M)QÆSCE WÆDWEDENO ANALÆZU REGÆONALXNIH KULXTURNIH (B, (NDUHOWNIH (B, (NPSIHOPOWEDÆNKOWIH OSOBLIWOSTEJ MENTALÆTETU UKRAÇNCÆW NA MATERIKOWÆJ TERITORÆÇ TA W DÆASPORÆ(B. (NdOSLÆDVUÃTXSQ RUJNÆWNÆ NASLÆDKI DLQ UKRAÇNSXKOÇ MENTALXNOSTÆ REPRESIWNOÇ POLÆTIKI ÆMPERSXKIH TA KOMUNÆSTI^NOGO REVIMÆW(B, (NGOLODOMORÆW TA WOJOWNI^OGO BEZBOVNICTWA(B, (NPOKAZANO FORMI SAMOZAHISTU MENTALÆTETU UKRAÇNCÆW(B, Ç(NH SPROTIW ASIMÆLQCÆJNIM PROCESAM(B.s)E
(NrOZRAHOWANA NA NAUKOWC)QÆW Æ WIKLADA^ÆW ÆSTORÆÇ(B, (NKULXTUROLOGÆÇ(B, (NFÆLOSOFÆÇ(B, (NPOLÆTOLOGÆÇ(B, (NETNOLOGÆÇ(B, (NU^ITELÆW(B, (NASPÆRANTÆW Æ STUDENTÆW(B, (NUSÆH(B, (NHTO CÆKAWITXSQ ÆSTORÆÃ@ UKRAÇNSXKOÇ KULXTURI(B, (NMETODOLOGÆÃ@ ÇÇ CIWÆLÆZACÆJNOGO PÆZNANNQ(B.s)E
(NoRIG)QÆNAL ZAPISU ZA POSILANNQMs)E
Keywords: )Qæ(NSTORÆQ uKRAÇNIs)E -- (NkULXTURAs -- (NZ NAJDAWN)QÆ[IH ^ASÆW DO (B21 (NST(B.s)E; )Qæ(NSTORÆQ SWÆTOWAs)E -- (NkULXTURAs -- (NZ NAJDAWN)QÆ[IH ^ASÆW DO (B21 (NST(B.s)E; )Qæ(NSTORÆOGRAFÆQs)E -- )Qæ(NSTORÆQ CIWÆLÆZACÆÇs)E -- (NkULXTURAs -- (NZ NAJDAWN)QÆ[IH ^ASÆW DO (B21 (NST(B.s)E