(NsW)QÆTOWA KLASI^NA DUMKA PRO DERVAWU Æ PRAWO (B:s)E (NNAW^ALXNIJ POS)QÆBNIK (B/s)E - (NbEZRODNIJ(B, )Qã. (Nf(B.,s)E; (NmASNIJ(B, (No(B. (Ns(B.s; (NkOWALX^UK(B, (Ng(B. (Nk(B.s; (NkOWALXSKIJ(B, (Nw(B. (Ns(B.,s; (Nm)QÆNÆSTERSTWO OSWÆTI uKRAÇNIs)E ((NKI)QÇW (B:s)E (N`R)QÆNKOM æNTER(B,s)E, 1999)
(Nu PRAC)QÆ WISWÆTL@@TXSQ SKLADNÆ TA SUPERE^LIWÆ POGLQDI Z PITANX DERVAWI Æ PRAWA MISLITELÆW MINULOGO WÆD STARODAWNÆH ^ASÆW DO hh STORÆ^^Q(B.s)E
(Nb)QÆBLÆOGR(B. : (NS(B. 391-395s)E
(NoRIG)QÆNAL ZAPISU ZA POSILANNQMs)E
Keywords: (NdEMOKR)QÆTs)E; (NpLATONs; (NaR)QÆSTOTELXs)E; (NcICERON m(B. (Nt(B.s; (NkONFUC)QÆJs)E; )Qæ(NBN(B-(NrU[Ds)E; (NfOMA aKW)QÆNSXKIJs)E; (NmOR t(B.s; (NkAMPANELLA t(B.s; (NbODEN v(B.s; (NgROC)QÆJ g(B.s)E; (NbEKON f(B.s; (NgOBBS t(B.s; (NlOKK dV(B.s; (NmONTESK(B')QÃ (N{(B.-(Nl(B.s)E; (N`M d(B.s; (NgELXWEC)QÆJ k(B. (Na(B.s)E; (NmED)QÆSON d(B.s)E; (NdVEFFERSON t(B.s; (NpEJN t(B.s; (NkABE e(B.s; (NmAK)QÆAWELLÆ n(B. (NDÆ b(B.s)E; (NsEN(B-(Ns)QÆMON k(B. (Na(B.s)E; (NoUEN r(B.s; (NfUR(B')QÃ (N{(B.s)E; (NmORELL)QÆ dV(B.s)E; (NwOLXTERs; (NrUSSO v(B.-(Nv(B.s; (NkANT )Qæ(B.s)E; (NsKOWORODA g(B. (Ns(B.s; (NbEKKAR)QÆA ~(B.s)E; (NrAD)QÆ]EW o(B. (Nm(B.s)E; (NgEGELX g(B. (Nw(B.s; (NpESTELX p(B. )Qæ.s)E; (N~AADA)QÃW p(B. (Nq(B.s)E; (NfEJERBAH l(B. (Na(B.s; (NgERCEN a(B. )Qæ.s)E; (N{EW^ENKO t(B. (Ng(B.s; (NbAKUN)QÆN m(B. (No(B.s)E; (NtOROs; (NmARKS k(B.s; (NeNGELXS f(B.s; (NsPENSER g(B.s; (N~I^ER)QÆN b(B. (Nm(B.s)E; (N~ERNI[EWSXKIJ m(B. (Ng(B.s; (NbERW)QÆ(B-(NfLEROWSXKIJ w(B. (Nw(B.s)E; (NdOBROL@BOW m(B. (No(B.s; (N~AW^AWADZEs; (NkALINOWSXKIJ k(B. (Ns(B.s; (NdRAGOMANOW m(B. (Np(B.s; (NkROPOTK)QÆN p(B. (No(B.s)E; (NpODOLINSXKIJ s(B. (Na(B.s; (NpAWLIK m(B. )Qæ.s)E; (NfRANKO )Qæ(B. (Nq(B.s)E; (NwEBER m(B.s; (NlEN)QÆN w(B. æ.s)E; (NuKRA)QÇNKA l(B.s)E; (NsOROK)QÆN p(B. (No(B.s)E; (NdERVAWA )QÆ PRAWOs)E