(NkULIKOWSXKA BITWA TA )QÇÇ ÆSTORI^NE ZNA^ENNQ (B/s)E - (NzAREMBA(B, (NsERG)QÆJ zAHAROWI^(B,s)E; (NaKADEM)QÆQ NAUK uKRAÇNSXKOÇ rsrs)E; )Qæ(NNSTITUT ÆSTORÆÇs)E ((NkI)QÇW (B:s)E (NnAUKOWA DUMKA(B,s, 1980)
(NwISW)QÆTL@ÃTXSQ GEROÇ^NA BOROTXBA NARODÆW rUSÆ PROTI MONGOLO(B-(NTATARSXKOGO NA[ESTQ(B. (NnA OSNOWÆ ANALÆZU PISEMNIH PAMQTOK kULIKOWSXKOGO CIKLU WÆDTWORENO HÆD kULIKOWSXKOÇ BITWI Æ ROZKRITO ZNA^ENNQ PEREMOGI RUSXKIH WÆJSXK NAD ORDAMI mAMAQ (B1380 (NR(B., (NQKA WÆDÆGRALA WELIKU ROLX U LÆKWÆDACÆÇ ZOLOTOORDINSXKOGO ÆGA(B.s)E
(Nb)QÆBLÆOGR(B. (NW PÆDRQDKOWÆJ PRIM(B.s)E
(NoRIG)QÆNAL ZAPISU ZA POSILANNQMs)E
Keywords: (NdONSXKOJ d(B. )Qæ.s)E; )Qæ(NSTORÆQs)E -- )Qæ(NSTORÆQ rOSÆÇs)E; (NMONGOLO(B-(NTATARSXKE )QÆGOs)E; (NkUL)QÆKOWSXKA BITWAs)E; (NzOLOTA oRDAs