(NlEKC)QÆÇ Z ÆSTORÆÇ SWÆTOWOÇ TA WÆT^IZNQNOÇ KULXTURI (B:s)E (NNAW^ALXNIJ POS)QÆBNIK (B/s)E - (NqRTISX(B, (NaNATOL)QÆJ wASILXOWI^s)E; (NmELXNIK(B, (NwOLODIMIR pETROWI^s; (NkA[UBA (B, (NmAR)QÆQ wASILÆWNAs)E; (NqRTISX(B, (NaNATOL)QÆJ wASILXOWI^(B,s)E; (NmELXNIK(B, (NwOLODIMIR pETROWI^(B,s ((NlXW)QÆW (B:s)E (NsW)QÆT(B,s)E, 2005)
)Qæ(NSTORÆQ KULXTURNOÇ EWOL@CÆÇ L@DSTWA(B, (NZOKREMA J UKRAÇNSXKOGO NARODU(B, (NGENEZA TA ROZWITOK ZAGALXNOL@DSXKIH CÆNNOSTEJs)E
(Nb)QÆBLÆOGR(B. (NW KÆNCÆ ROZD(B.s)E
(NoRIG)QÆNAL ZAPISU ZA POSILANNQMs)E
Keywords: )Qæ(NSTORÆQ KULXTURIs)E -- )Qæ(NSTORÆQ SWÆTOWOÇ KULXTURIs)E -- )Qæ(NSTORÆQ UKRAÇNSXKOÇ KULXTURIs)E; (NTIPOLOG)QÆQ SWÆTOWOÇ KULXTURIs)E; (NROZWITOK SW)QÆTOWOÇ KULXTURIs)E; (NROZWITOK UKRA)QÇNSXKOÇ KULXTURIs)E; (NKULXTUROLOG)QÆQs)E; (NWITOKI KULXTURIs; (NL)QÆTERATURAs)E