Illustrissimus Dominus Mazepa ((NQSNOWELXMOVNIJ PAN mAZEPA(B) - (NTLO )QÆ POSTATX(B.s)E (NgETXMAN )QæWAN mAZEPA QK KULXTURNIJ DÆQ^ (B/s)E - (NmALAN@K(B, )Qã(NWGEN fILIMONOWI^(B,s)E; (NaNDRUSQK m(B. (Ng(B.s ((NkI)QÇW (B:s)E (NoBEREGI(B,s, 1991)
(NnARISI(B, (NOB(B')QÃ(NDNANNÆ W ODNU KNIVKU ROZPOWÆDA@TX PRO FATALXNU DOL@ GETXMANA æWANA mAZEPI(B, (NPRO JOGO WELI^EZNIJ Æ NE OCÆNENIJ DOSÆ WKLAD U ROZBUDOWU KULXTURI uKRAÇNI(B.s)E
(NpRIM(B.: (NS(B. 41-44s
(NoRIG)QÆNAL ZAPISU ZA POSILANNQMs)E
Keywords: (NmAZEPA )Qæ(B. (Ns(B.s)E; )Qæ(NSTORÆQs)E -- )Qæ(NSTORÆQ uKRAÇNIs)E; )QÆ(NSTORÆQ uKRAÇNIs)E; (NGETXMANs