(NzAPROWADVENNQ HRISTIQNSTWA NA rUS)QÆ (B:s)E )QÆ(NSTORI^NÆ NARISI (B/s)E - (NkOTLQR(B, (NmIKOLA fEDOROWI^s; (NgLOMOZDA(B, (NkOSTQNTIN `HIMOWI^s; (NgOLOWKO(B, (NoLEKSANDR bORISOWI^s; (NkOR)QÆNNIJ(B, (NmIKOLA mIKOLAJOWI^s)E; (NkONDUFOR (B, (N`(B. (N`(B.,s; (NkOTLQR(B, (NmIKOLA fEDOROWI^(B,s; (NgORSXKIJ (B, (Nw)QÆLEN sERGÆJOWI^(B,s)E; (NsIDORENKO(B, (No(B. (Nf(B.,s ((NkI)QÇW (B:s)E (NnAUKOWA DUMKA(B,s, 1988)
(NmONOGRAF)QÆQ PRISWQ^ENA PROBLEMAM ZAPROWADVENNQ HRISTIQNSTWA PRAWLQ^O@ WERHÆWKO@ kIÇWSXKOÇ rUSÆ QK PANU@^OÇ RELÆGÆÇ Æ WINIKNENNQ ORGANÆZACÆÇ PRAWOSLAWNOÇ CERKWI NA SHÆDNOSLOW(B'(NQNSXKIH ZEMLQH(B.s)E
(Nb)QÆBLÆOGR(B. (NW PÆDRQDKOWÆJ PRIM(B.. - (NpRIM(B.: (NS(B. 221-253s)E
(NoRIG)QÆNAL ZAPISU ZA POSILANNQMs)E
Keywords: (NhRISTIQNSTWOs -- )Qæ(NSTORÆQs)E; (NDAWNXORUSXKE SUSP)QÆLXSTWOs)E; (NCERKWAs; (NSH)QÆDNOSLOWQNSXKE SUSPÆLXSTWOs)E; (NKULXTURA dAWNXO)QÇ rUSÆs)E