(NuKRA)QÇNSXKO(B-(NROSÆJSXKIJ SLOWNIK (B=s)E (NuKRAINSKO(B-(NRUSSKIJ SLOWARX (B/s - )Qæ(NLXÇN(B, (Nw(B. (Ns(B.,s)E; (NdORO[ENKO(B, (Nk(B. (Np(B.,s; (NlEW^ENKO(B, (Ns(B. (Np(B.,s; (NpALAMAR^UK(B, (No(B. (Nl(B.,s; (NpILINSXKIJ(B, (Nm(B. (Nm(B.,s; (NsKRIPNIK(B, (Nl(B. (Ng(B.,s; (Nc)QÆLUJKO(B, (Nk(B. (Nk(B.,s)E; (N`R^UK(B, (Nl(B. (Na(B.,s; (NpALAMAR^UK(B, (NlEON)QÆD sIDOROWI^(B,s)E; (NsKRIPNIK(B, (NlARISA gRIGOR)QÆWNA(B,s)E; (NaKADEM)QÆQ NAUK uKRAÇNSXKOÇ rsrs)E; )Qæ(NNSTITUT MOWOZNAWSTWA ÆMENÆ o(B. (No(B. (NpOTEBNÆs)E ((NkI)QÇW (B:s)E (NuKRA)QÇNSXKA RADQNSXKA ENCIKLOPEDÆQ(B,s)E, 1986)
(NsLOWNIK M)QÆSTITX BLIZXKO (B65 (NTISQ^ SLÆW(B, (NOHOPL@Ã W OSNOWNOMU ZAGALXNOWVIWANU LEKSIKU UKRAÇNSXKOÇ LÆTERATURNOÇ MOWI(B, (NA TAKOV NAJBÆLX[ PO[IRENÆ[Æ NAUKOWÆ J TEHNÆ^NÆ TERMÆNI(B, (NROZMOWNÆ SLOWA(B, (NDEQKÆ ARHAÇZMI TA DÆALEKTIZMI(B.s)E
(NsKOR(B.: (NS(B. 11-12s
(NoRIG)QÆNAL ZAPISU ZA POSILANNQMs)E
Keywords: (NmOWOZNAWSTWOs -- (NuKRA)QÇNSXKA MOWAs)E -- (NrOS)QÆJSXKA MOWAs)E; (NLEKSIKAs; (NGRAMATIKAs; (NL)QÆTERATURNA MOWA UKRAÇNSXKAs)E; (NARHA)QÇZMIs)E; (ND)QÆALEKTIZMIs)E