(NuKRAINSKAQ SOWETSKAQ \NCIKLOPEDIQ (B/s (Nt(B. 2,s (NbORONOWANIE(B-(NgERODOTs - (NaNTONOW(B, (No(B. (Nk(B.,s; (NbABIJ(B, (Nb(B. (Nm(B.,s ((NkIEW (B:s (NgLAWNAQ REDAKCIQ uKRAINSKOJ sOWETSKOJ \NCIKLOPEDII(B,s, 1979)
(NwIDANNQ )QÃ UNÆWERSALXNIM DOWÆDNIKOM Z NAJRÆZNOMANÆTNÆ[IH GALUZEJ SU^ASNOÇ NAUKI(B, (NTEHNÆKI Æ KULXTURI(B, (NSWOÃRÆDNIM ZWEDENNQM NAJWAVLIWÆ[IH NADBANX L@DSXKOÇ CIWÆLÆZACÆÇ(B.s)E
(NoRIG)QÆNAL ZAPISU ZA POSILANNQMs)E
Keywords: (NeNCIKLOPED)QÆÇs)E; (NUN)QÆWERSALXNIJ DOWÆDNIKs)E; (NDOW)QÆDKOWA LÆTERATURAs)E