)Qæ(NL@STROWANA ÆSTORÆQ uKRAÇNI (B/s)E - (NgRU[EWSXKIJ(B, (NmIHAJLO sERG)QÆJOWI^(B,s)E; (NsMOL)QÆJ(B, (Nw(B. (Na(B.,s)E; (NsOHANX(B, (Np(B. (Ns(B.,s; (NaKADEM)QÆQ NAUK uKRAÇNIs)E; )Qæ(NNSTITUT UKRAÇNSXKOÇ ARHEOGRAFÆÇs)E; )Qæ(NNSTITUT ÆSTORÆÇ uKRAÇNIs)E ((NkI)QÇW (B:s)E (NnAUKOWA DUMKA(B,s, 1992)
(Nu DOSL)QÆDVENNÆ WIZNA^NOGO UKRAÇNSXKOGO W^ENOGO WISWÆTLENA ÆSTORÆQ uKRAÇNI WÆD NAJDAWNÆ[IH ^ASÆW DO (B20-(NH RR(B. (Nhh ST(B.s)E
(NdOD(B.: (NS(B. 529-535. - (Nb)QÆBLÆOGR(B.: (NS(B. 536-539s)E
(NoRIG)QÆNAL ZAPISU ZA POSILANNQMs)E
Keywords: (NgRU[EWSXKIJ m(B. (Ns(B.s; )Qæ(NSTORÆQs)E -- (NuKRA)QÇNAs)E; (NkI)QÇWSXKA rUSXs)E; (NkIEWSKAQ rUSXs; (NDOBA LITOWSXKO(B-(NPOLXSXKAs; (N\POHA LITOWSKO(B-(NPOLXSKAQs; (NUPADOK KOZA^^INIs; (NUPADOK KAZA^ESTWAs; (NUKRA)QÇNSXKE WÆDRODVENNQs)E; (NUKRAINSKOE WOZROVDENIEs