(NnOWIJ ROS)QÆJSXKO(B-(NUKRAÇNSXKIJ SLOWNIK(B-(NDOWÆDNIK @RIDI^NOÇ(B, (NBANKÆWSXKOÇ(B, (NFÆNANSOWOÇ(B, (NBUHGALTERSXKOÇ TA EKONOMÆ^NOÇ SFERI (B:s)E (NBLIZXKO (B85 (NTISQ^ SL)QÆW (B/s)E - )Qã(NRMOLENKO(B, (Ns(B. (Nq(B.,s)E; )Qã(NRMOLENKO(B, (Nw(B. æ.,s)E; )Qæ(NNSTITUT UKRAÇNSXKOÇ MOWI nan uKRAÇNIs)E ((NkI)QÇW (B:s)E (NdOW)QÆRAs)E (NkI)QÇW (B:s)E (Nr)QÆDNA mOWA(B,s)E, 1998)
(NsLOWNIK PROPONU)QÃ ZNA^NIJ MASIW TERMÆNOLOGÆ^NOÇ LEKSIKI Æ FRAZEOLOGÆÇ Z @RIDI^NOÇ(B, (NBANKÆWSXKO(B-(NFÆNANSOWOÇ(B, (NEKONOMÆ^NOÇ(B, (NBUHGALTERSXKOÇ SFERI SPÆLKUWANNQ(B. (Nw NXOMU WPER[E POÃDNANO DOWÆDKOWO(B-(NTLUMA^NIJ Æ PEREKLADNIJ PRINCIPI(B. (NpRAKTI^NE ZNA^ENNQ MA@TX DODATKI(B, (N]O REKOMENDU@TX NAPISANNQ Z WELIKOÇ TA MALOÇ LÆTER U WLASNIH TA ZAGALXNIH NAZWAH(B. æ(NNFORMATIWNE ZNA^ENNQ MAÃ TAKOV TABLICQ Z ROSÆJSXKO(B-(NUKRAÇNSXKIMI WÆDPOWÆDNIKAMI NAZW DERVAW(B, (NSTOLICX TA WAL@T(B.s)E
(NoRIG)QÆNAL ZAPISU ZA POSILANNQMs)E
Keywords: (NmOWOZNAWSTWOs -- (NsUSP)QÆLXNÆ NAUKIs)E -- (NrOS)QÆJSXKA MOWAs)E -- (NuKRA)QÇNSXKA MOWAs)E; (NSLOWNIKs; (NEKONOM)QÆKAs)E; (NBANK)QÆWSXKA SFERAs)E; (NF)QÆNANSOWA SFÆRAs)E