(NoPOW)QÆDANNQ PRO SLAWNE wÆJSXKO zAPOROZXKE NIZOWE(B. (NkOROTKA ÆSTORÆQ wÆJSXKA zAPOROZXKOGO Z MAL@NKAMI J PLANAMI (B:s)E (NOPOW)QÆDANNQ (B: (NDLQ SEREDNXOGO TA STAR[OGO [KÆLXNOGO WÆKU (B/s)E - (NkA]ENKO(B, (NaDR)QÆAN(B,s)E; (NgON^AR(B, (No(B.,s; (Np)QÆN^UK(B, (Ns(B. (Np(B.,s)E; (NgRIGOROWI^(B, (Nk(B. (N`(B.,s ((NkI)QÇW (B:s)E (NwESELKA(B,s, 1992)
(NaWTOR PRAWDIWO W)QÆDTWORIW VITTQ ZAPOROZXKIH KOZAKÆW(B, Ç(NHN@ BOROTXBU PROTI ZOWNÆ[NÆH WOROGÆW(B, (NZA NEZALEVNÆSTX(B.s)E
(NoRIG)QÆNAL ZAPISU ZA POSILANNQMs)E
Keywords: )Qæ(NSTORÆQ uKRAÇNIs)E -- (Nw)QÆJSXKO zAPOROZXKEs)E; (NTATARIs; (NTURKIs; (NPOLQKIs; (NBOROTXBAs; (NS)QÆ^s)E; (NW)QÆJSXKOs)E