)Qæ(NSTORÆQ SWÆTOWOÇ TA UKRAÇNSXKOÇ KULXTURI (B:s)E (NP)QÆDRU^NIK DLQ WI]IH ZAKLADÆW OSWÆTI (B/s)E - (NgRE^ENKO(B, (Nw(B. (Na(B.,s; (N~ORNIJ(B, )Qæ. (Nw(B.s)E; (NkU[NERUK(B, (Nw(B. (Na(B.s ((NkI)QÇW (B:s)E (Nl)QÆTERA(B,s)E, 2000)
(NwISW)QÆTL@ÃTXSQ OSNOWNÆ ASPEKTI ROZWITKU SWÆTOWOÇ TA UKRAÇNSXKOÇ KULXTURI WÆD PERWÆSNOGO SUSPÆLXSTWA DO SU^ASNOÇ DOBIs)E
(NoRIG)QÆNAL ZAPISU ZA POSILANNQMs)E
Keywords: )Qæ(NSTORÆQ KULXTURIs)E -- (NsW)QÆTOWA KULXTURAs)E -- (NuKRA)QÇNSXKA KULXTURAs)E; (NANTI^NA KULXTURAs; (NKULXTURA w)QÆDRODVENNQs)E; (NKULXTURA kI)QÇWSXKOÇ rUSÆs)E; (NKULXTURA sEREDNXOW)QÆ^^Qs)E