(NsU^ASNA UKRA)QÇNSXKA LÆTERATURNA MOWA(B. (NmORFOLOGÆQ(B. (NsINTAKSIS (B:s)E (NP)QÆDRU^NIK (B/s)E - (NmOJS)QÆÃNKO(B, (Na(B. (Nk(B.,s)E; (NpL@](B, (Nm(B. (Nq(B.s; (NaR)QÆBVANOWA(B, æ. (Nm(B.s)E; (NaLTINCEWA(B, (Nl(B. (N`(B.s; (NkOLOMIJCEWA(B, (Nw(B. (Nw(B.s; (NkI)QÇWSXKIJ NACÆONALXNIJ UNÆWERSITET ÆMENÆ tARASA {EW^ENKAs)E ((NkI)QÇW (B:s)E (NzNANNQ(B,s, 2010)
(Nu P)QÆDRU^NIKU WISWÆTLENO NAJWAVLIWÆ[Æ PITANNQ LEKSIKOLOGÆÇ(B, (NFRAZEOLOGÆÇ(B, (NFONETIKI SU^ASNOÇ UKRAÇNSXKOÇ MOWI(B.s)E
(NoRIG)QÆNAL ZAPISU ZA POSILANNQMs)E
Keywords: (NmOWOZNAWSTWOs -- (NuKRA)QÇNSXKA MOWAs)E -- (NgRAMATIKAs; (NL)QÆTERATURNA MOWAs)E; (NMORFEMIs; (NKOR)QÆNX SLOWAs)E; (NAF)QÆKSIs)E; (NSLOWOTW)QÆRs)E; (NSPOSOBI SLOWOTWORUs; (NTWORENNQ )QÆMENNIKÆWs)E; (NTWORENNQ PRIKMETNIK)QÆWs)E; (NTWORENNQ D)QÆÃSLÆWs)E; (NSINTAKSISs; )QÆ(NMENNIKs)E; (NW)QÆDMÆN@WANNQs)E; (NGRAMATI^N)QÆ KATEGORÆÇs)E; (NPRIKMETNIKs; (N^ISL)QÆWNIKs)E; (NZAJMENNIKs; (ND)QÆÃSLOWOs)E; (NPRISL)QÆWNIKs)E; (NPRIJMENNIKs; (NSPOLU^NIKs; (N^ASTKAs; (NWIGUGs; (NSLOWOSPOLU^ENNQs; (NPROSTE RE^ENNQs; (NGOLOWN)QÆ ^LENI RE^ENNQs)E; (NDRUGORQDN)QÆ ^LENI RE^ENNQs)E; (NPROSTE USKLADNENE RE^ENNQs; (NSKLADNE RE^ENNQs; (NSKLADNOSURQDN)QÆ RE^ENNQs)E; (NSKLADNOP)QÆDRQDNÆ RE^ENNQs)E